Kent Konseylerini neden önemli bulduğumu anlatabilmek için, ilgili bazı sorularımı sizlerle paylaşıyorum.
Değerli komşularım, hemşerilerim merhaba,
Yeni yıl yeni UMUT diyebilmek için sanıyorum önce istemek, hemen ardından da emek harcamak gerekiyor.
Eminim hepimizin ilk dileği sevdiklerimiz ile başlayan ve ülkemize ve yeryüzüne yayılan "SAĞLIKLI YAŞAM".
Muhtemelen ikinci dileklerimiz farklıdır. Benimki, sağlık dahil tüm yaşam kalitemizi, yaşam alanlarımızı ve birbirimiz ile ilişkileri doğrudan etkileyebilecek kanuni haklarımızın kullanılması için fark edilmesi, anlaşılması ve içselleştirilmesini dilediğim yapı ile ilgili: "KENT KONSEYLERİ".
Komşu, kentli, hemşeri olmak ne demektir? İlgili haklarımız ve sorumluluklarımız nelerdir?
Kent Konseylerini neden bu kadar önemli bulduğumu anlatabilmek için, ilgili bazı sorularımı sizlerle paylaşıyorum.
Komşu, kentli, hemşeri olmak ne demektir? İlgili haklarımız ve sorumluluklarımız nelerdir?
Kent Konseyinin dernek, sendika, federasyon vb. tüzel kişiliği olan yapılardan farkları nelerdir?
Sıklıkla sözü edilen "yönetime ve kararlara katılım" ne demektir? Nasıl teşvik edilebilir?
Temsili demokrasi zafiyetlerini giderecek olan katılımcı, çoğulcu, kucaklayıcı demokrasi kültürüne yolculuğumuzda olası doğru adımlarımız neler olabilir?
Kent Konseyleri bileşenleri kimlerdir? İlgili kurum ve kuruluşların kuruluş amaçları bileşen olmalarını etkiler mi? Gönüllüler herhangi bir yapıdan bağımsız olarak sürece katılabilir mi?
İlçe ve İl Kent Konseyleri arasında nasıl bir ilişki olmalıdır? Kurumlar ve hemşeriler her ikisine de aynı anda, aynı amaç ile bileşen olarak katkı sunabilirler mi?
Belediye Meclisi gündemine sunulacak olan "önerilerin" Kent Konseyleri Genel Kurulunda kabul edilmesinden önceki ve sonraki akış nasıl olmalıdır?
Genel Kurullarda fikirler, öneriler, anlamak için dinlemeler, değerlendirmeler, uzlaşılar, ortak / bileşik akıllar yaratılması, ancak seçim yapılmayarak, Meclislerin aktif gönüllüleri arasından seçecekleri temsilcileri ile Yürütme Kurulunun oluşturulması, onların da kendi içinden iki sözcü seçmesi, performansları yeterli bulunmayanların geri çağrılmaları Kent Konseylerinin "o" amacına dönük çalışmaları nasıl etkiler?
Hemşeriler, Muhtarlar, tüzel kişilikleri olan / olmayan kent adresli yapılar, Mahalle / Semt Meclisleri ve Meclisler, ilgi alanları esaslı kurulan çalışma grupları, Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Bileşenler, Belediye Meclisi, Belediye bürokratları, Kaymakamlık ve kamu kurumları arasındaki iletişim, ilişki ve işbirliklerinin anlaşılmasını ve uygulanmasını kolaylaştıracak bir "Kent İlişkiler Şeması" taslağı var mıdır?
Belediyelerin Kent Konseylerine lojistik ve personel desteği sağlamasını "keyfiyetten kurtarmak" amacı ile neler yapılabilir?
Belediye Yasası 77. Maddesi doğrultusunda kent yararına emek harcayan gönüllüler ile 76. Maddesi doğrultusunda çalışan Kent Konseyi Çalışma ve Proje Grupları gönüllüleri arasında sinerji yaratılması mümkün müdür?
Kent Konseylerinin en önemli dokümanlarından biri olan "Çalışma Yönergeleri"nin özgün olarak oluşturulabilmesi, tüm ilgililer tarafından içselleştirilebilmesi, düzenli olarak güncellenebilmesi için neler yapılabilir?
En geç 2021 Haziran ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi gereken seçimli Kent Konseyleri Genel Kurulları öncesinde ve sırasında mutlaka "yapılması gerekenler" ve "yapılabilirse iyi olacaklar" nelerdir? Konu ile ilgili kimler hangi yöntemler önerilerde bulunabilir?
Temsili demokrasi zafiyetlerini giderecek olan katılımcı, çoğulcu, kucaklayıcı demokrasi kültürüne yolculuğumuzda olası doğru adımlarımız neler olabilir?
Laik demokratik Cumhuriyetimiz ve sosyal hukuk devletimizin 100. kuruluş yılı 2023 öncesinde Kent Konseylerine ve Meclislerine ne tür sorumluluklar düşmektedir?
Türkiye Kent Konseyleri Platformu ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Derneği'nin yukarıdaki konular ile ilgili çalışmaları nelerdir?
Sorular arttırılabilir ve ortaklaştırılabilirse cevaplar bulunabilir eminim.
Sizce de öyle değil mi?
Sevgilerimle.
Yorumlar (0)