Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Akıllı Şehirler- Birlikte Çalışma

Akıllı Şehirler- Birlikte Çalışma

Geçinmek için büroda, ofiste, işyerinde başkalarıyla çalışmak yerine tek başına evinde veya mahalledeki kafede bir işleri kotaranlarımızın sayısı giderek artıyor. Kimimiz yepyeni iş fikri olan girişimciler, kimimiz bağımsız danışman olarak çalışan şu veya bu konuda uzmanlar, kimimiz kodlayıcı, kimimiz yazar, çizer veya çevirmen. Bu ayki Akıllı Şehirler’de kentli insanı ve insan ilişkilerini merkezine koyan yeniliklerden bahsetmeye devam ediyorum. Tek başına çalışanları evlerinden veya kafelerden kurtararak, başkalarıyla çalışma ortamının tüm nimetlerinden faydalandıran birlikte çalışmadan (coworking) bahsedeceğim.

Birlikte çalışmanın (co-working) ortaya çıkışı ve çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmasında hem ofiste çalışma hem evde çalışmanın en güzel yönlerini alıp harmanlayıp üçüncü bir çalışma tarzı yaratıyor olması yatıyor. Ofiste çalışmanın getirilerinden iş arkadaşlarıyla fikir ve süreç paylaşımı, sosyalleşme ve sosyal ağlar ile evde çalışmanın getirilerinden esnek çalışma saatleri, ofis ortamının resmiyetinden arınmışlık ve bireyselleştirilmiş çalışma ortamını harmanlayınca birlikte çalışma merkezleri (co-working centers) ortaya çıkıyor. Birlikte çalışma merkezleri genellikle şehrin merkezi yerlerinde kuruluyor. Merkezler birey olarak veya küçük gruplar halinde kullanılabilecek çalışma masaları veya odalar şeklinde kurgulanıyor. Ancak daha küçük kentlerde veya kırsal bölgelerde müstakil evler de birlikte çalışma merkezine dönüştürülebiliyor.

Birlikte çalışma merkezleri kullanıcılarının değişken ihtiyaçlarını karşılamak için farklı kiralama modelleri kullanıyor. İsteyenler aylık veya yıllık tam zamanlı veya yarı zamanlı üye olabiliyorlar; isteyenler günlük olarak gelip kısa süreli kullanıma ayrılan bölümlerde çalışabiliyorlar. Benim gibi durduğu yerde duramayan biriyseniz dünyadaki 2000’e yakın birlikte çalışma merkezinden 200’ünün biraraya gelerek kurduğu küresel ağ için co-working vizesi alıp seyahatiniz sırasında gittiğiniz şehirdeki bir merkezi kullanmanız da mümkün. Merkezlerin olmazsa olmazları arasında kahve makineleri, sosyalleşmek için rahat koltuklar ve happy hour etkinlikleri sayılabilir. Yani aslında bu merkezler tek başına çalışan bireylerin biraraya gelerek oluşturdukları esnek ve kişiye özel yepyeni bir ofis tarzı. Eski hamam eski tasa isyan edip her gün aynı saatte aynı masada oturmayı reddedip sonra da evden çalışmanın yeterince verimli ve zevkli olmadığını düşünenler için birlikte çalışma merkezleri biçilmiş kaftan. Birlikte çalışmayı yaygınlaştırmak için kurulan co-working wiki’si ise bu konuda harika bir başlangıç noktası.

 

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış