Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Akıllı Şehirler- Zamanında Müdahale

Akıllı Şehirler- Zamanında Müdahale

Bu ay kentte karşılaşılan günlük sorunlardan bir seferliğine uzaklaşıp "hayatta başımıza keşke hiç gelmese" dediğimiz felaketlerden ve bu felaketlere zamanında müdahaleyi sağlamaya yönelik teknolojilerden bahsedeceğim. IPhone ve Android uygulamalarına dayalı üç teknolojiden "bize acilen gerek" dedirten uygulama Earthquake Buddy (Deprem Dostu). Eğer deprem bölgesindeyseniz, telefonunuza bu uygulamayı yükleyerek acil bir durumda bağlantıya girilmesini istediğiniz dört kişinin bilgisini kaydediyorsunuz. Yaşadığınız bölgede Richter ölçeğine göre 5,5'ten daha kuvvetli bir deprem olur olmaz, daha önce bilgilerini kaydettiğiniz dört kişi anında kısa mesaj, eposta ve sosyal ağlar üzerinden sizin tam yerinize dair GPS koordinatlarını içeren ayrıntılı haber alıyor. Eğer sizinle bağlantıya giremezlerse ve kayıp olduğunuzu düşünürlerse, sevdiklerinizin veya acil yardım ekiplerinin sizi bulabilmesi için gerekli konum bilgileri bu şekilde onlara ulaştırılmış oluyor ve zamanında müdahalede bulunmaları kolaylaştırılıyor. Uygulamanın bir diğer özelliği ise telefonunuzdan gönderilen coğrafi bilgilerin "cloud"da düzenli olarak kaydedilmesi nedeniyle deprem sırasında telefonunuzun hasara uğraması durumunda bile depremin hemen öncesinde kaydedilen coğrafi konum bilgilerinden hareketle bahsedilen mesajın gönderilebiliyor olması.

Sağlıkla ilgili acil durumlarda zamanında müdahaleyi sağlamaya yönelik olarak Singapur Kızıl Haçı'nın sunduğu Rapid Rescue (Hızlı Kurtarma) uygulaması da dikkate değer. Örneğin ülkemizde birçok kişi işleri nedeniyle veya kendi istekleri üzerine ilkyardım eğitimi alıyor olsa da acil müdahaleye ihtiyacınız olduğunda hemen yanıbaşınızda ilkyardım eğitimli birini bulmanız aslında şansa bağlı. Oysa bazı durumlarda ambulansın size ulaşmaya çalıştığı sürede yapılacak doğru bir müdahale yaşam kurtarıcı olabiliyor. İşte bu noktada Hızlı Kurtarma uygulaması devreye giriyor. Acil bir durumda daha önceden kayıt olduğunuz bu uygulamadan tek tuşla SOS çağrısında bulunabiliyorsunuz. Bu noktada GPS teknolojisi devreye giriyor. Hem size yakın konumda olan ve ilkyardım eğitimli olan kişilere hem de ambulansa çağrı gönderiliyor; çağrıyla birlikte konumunuza dair ayrıntılı bilgi aktarılıyor. Bu şekilde hem siz zamanında ilkyardıma ulaşabiliyorsunuz, hem de ilkyardım eğitimi alan kişiler ihtiyacı olan insanlara daha sık yardım etme fırsatına sahip oluyor.

Acil durumlarda zamanında müdahaleyi kolaylaştıran bir diğer uygulama Kanada'da deneme aşamasında olan Guardly (Koruyucu). Bu uygulamaya kayıt olurken acil durumlarda sizin adınıza bağlantıya girilmesini istediğiniz aile ve arkadaşlarınızın bilgilerini girerek bireysel bir acil durum ağı oluşturuyorsunuz. Acil durum ağınıza isterseniz 112 gibi kamu hizmetlerini veya kampüs güvenliği gibi yaşadığınız yere özel güvenlik hizmetlerini de dahil edebiliyorsunuz. Acil bir durum ortaya çıktığında uygulama anında video konferansı, kısa mesaj ve email gibi yöntemlerle bireysel acil durum ağınızdaki kişilere ulaşıyor, tam yerinize ilişkin ayrıntılı bilgiyi aktarıyor ve zamanında müdahale edilmesini kolaylaştırıyor. Uygulama acil durum ağındaki kişilerin birbirleriyle koordineli şekilde hareket edebilmelerini sağlayan bir yapıya da sahip. Şubat ayında kentlerde ışık, Mart ayında ise altyapı onarımlarıyla ilgili yazılarda görüşmek üzere.

Not: Solfasol'ün ilk sayılarından birinde "Bekletmeyen Belediye Otobüsü" başlıklı yazımda aktardığım GPS kaynaklı gerçek zamanlı veriye dayalı uygulamaların en yenisinin EGO tarafından Ankara'da başlatıldığı haberini aldım; tüm Ankaralılara duyurulur. Şehirde yaşarken her gün karşılaştığımız ve ilk bakışta kronik gözüken sorunları teknolojiye dayalı akıllı ürün ve sistemlerle azaltmanın mümkün olduğuna inananlardanım. Bu köşede, farklı şehirlerde gördüğüm ve beni heyecanlandıran akıllı çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Bu köşede anlatılanlarla ilgili görüşlerinizi ve sizin gördüğünüz, okuduğunuz başka akıllı çözümlerle ilgili epostalarınızı dört gözle bekliyor olacağım.

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış