Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Akıllı Şehirler: Yapmakla Bitmiyor, Sürekli Bakıp Onarmak Gerek

Akıllı Şehirler: Yapmakla Bitmiyor, Sürekli Bakıp Onarmak Gerek

Kentlerde alt ve üst yapının inşası belediyeler açısından zorlu bir sürecin aslında sadece ilk adımı; asıl mücadele çoğu zaman kısıtlı kaynaklara rağmen düzenli bakım ve zamanında onarım çalışmalarının sürdürülmesi. Bu konuyla ilgili akıllı şehirlerde kullanılan teknolojileri merak edip araştırmama neden olan; birkaç hafta önce Oxford›da bizim sokağa asılan A4 kağıda basılmış ve mahalle sakinlerini, çalışmayan sokak lambalarını belediyeye haber vermeye teşvik eden ilanlar oldu. «Bakım-onarım çalışmalarında bilgi akışını iyileştirmek için A4›e basılmış sokak ilanlarından daha akıllı teknolojiler kesin olmalı...» diyerek, yola çıkıp bulduklarım arasından üçünü sizinle paylaşmak istedim.

Bu teknolojilerden biri Oxford Kent Konseyi›nin girişimi. www.oxford.gov.uk adresinden verilen «Do It Online (Internette Yap)» bağlantısı. Temelde Türkiye›de de bazı belediyelerin başvuru, fatura ödeme, öneri/şikayet gibi hizmetleri sunduğu internet sitelerine çok benziyor ama hem kapsamı çok daha geniş, hem de yapısı çok kullanışlı. Örneğin «Report It (Haber Ver)» başlığı altında; çevre, altyapı, atık, konut, ulaşım gibi her konuya özgü hazırlanmış formlara ulaşmak ve bu formları internet üzerinden doldurarak kent konseyini bilgilendirmek mümkün. Bu sitede; yakınınızdaki bir parka yeni bir bank konmasını talep edebilir, sokağınız dakika kaldırımla ilgili onarım ihtiyacını aktarabilir, bir trafik ışığıyla ilgili tespit ettiğiniz sorunu bildirebilirsiniz. Genel form yerine konuya özel formların kullanılmasının, bakım onarım açısından gerekli bilginin tek seferde alınmasını sağlayarak, daha hızlı yanıt verilebilmesine yardımcı olduğunu tahmin ediyorum. Yine aynı web sitesinde; Kent Konseyinin yakın dönemde karara bağlayacağı konularla ilgili olarak başlattığı görüş alma süreçleri kapsamında hazırlanmış anketleri doldurmak ya da bireysel görüşünüzü aktarmanız mümkün. Oxford Kent Konseyi›nin web sitesi, e-belediyecilik kapsamında yapılabilecek iyileştirme çalışmaları için bence gerçekten güzel bir örnek.

Oxford Kent Konseyinin kurduğu internet sitesinin teknolojide bir adım ötesi, ABD›de özel bir şirket olan SeeClickFix›in (GörTıklaOnar) adındaki belediyelere yönelik ürünü (www.seeclickfix.com). Bu ürün kapsamında gördüğünüz bir kırık sokak lambasını veya yerinden sökülmüş bir rögar kapağını; bilgisayar veya akıllı telefonlar üzerinden, kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla anında belediyenize bildirebiliyorsunuz. Eğer sorunu, gördüğünüz yerde, akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulama üzerinden belediyeye haber verdiyseniz, sizin ayrıntılı konum bilgileriniz otomatik olarak mesaja dahil ediliyor; böylece sorunun tam yerinin bakım-onarım ekiplerince bulunması kolaylaşıyor, ekiplerin sokak sokak gezmeleri gerekmiyor. İsterseniz yine aynı sistem üzerinden kırık sokak lambasının fotoğrafını çekip bildirinize kolaylıkla ekleyebiliyorsunuz. Aynı sistem kapsamında, vatandaştan gelen bu bildirimler varsa belediyenin mevcut bakım-onarım takip sistemine aktarılıyor; böyle bir sistem yoksa kuruluyor. Yine bu sistem kapsamında bildirimi yapan vatandaşa, sürecin belirli aşamalarında otomatik bilgilendirme mesajları gönderiliyor. Sonuçta, özellikle küçük belediyeler, altyapı bakım ve onarımında vatandaştan kendilerine ulaşacak bilgi akışını iyileştirmek için sıfırdan bir sistem kurmak yerine SeeClickFix›i kullanarak kısa sürede işler bir sisteme sahip olabiliyorlar.

Altyapı bakım ve onarım hizmetlerinin etkili yürütülmesinde; vatandaştan belediyeye bilgi akışının sağlanmasının yanı sıra, altyapı bilgi sistemlerinin geliştirilmesinin önemi tartışılmaz. Türkiye›de de birçok belediyenin bu alanda başlattığı çalışmalar var. Altyapı bilgi sistemleri kapsamında, genişbir veritabanının oluşturulması, farklı kaynaklardan gelen veri akışının koordineli bir şekilde sistemde işlenebilmesi, görsel araçlarla verinin analizinde ortaya çıkan sonuçların karar vericilerin kullanımına sunulması bazı temel bileşenler. Örneğin, Washington DC Belediyesi’nin IBM›le işbirliği içinde, içme suyu altyapısı için kurduğu bilgi sistemi bu konuda dikkate değer bir başka örnek. Oluşturulan veritabanında şehirdeki tüm içme suyu boru ve bağlantılarının coğrafi konumu, türü, yapım ve onarım tarihleri gibi bilgiler yer alıyor. Örneğin sistem aracılığıyla bu bilgiler geçmiş aylarda ortaya çıkan onarım ihtiyaçlarıyla birleştirilerek, nerede ve hangi borularda yakın gelecekte arıza yaşanabileceği üzerine analitik tahminlerde bulunuluyor. Belediye de bakım çalışmalarını bu analitik tahminlere dayanılarak önceliklendiriliyor; bu şekilde borular patlamadan etkili ve zamanında müdahale yapmak mümkün oluyor.

Şehirde yaşarken her gün karşılaştığımız ve ilk bakışta kronik gözüken sorunları, teknolojiye dayalı akıllı ürün ve sistemlerle azaltmanın mümkün olduğuna inananlardanım. Solfasol’un ilk sayısından bugüne, yani tam iki yıldır, her ay bu köşede farklı şehirlerde gördüğüm ve beni heyecanlandıran akıllı çözümleri sizlerle paylaşıyorum. Sizlerin de gördüğünüz, okuduğunuz akıllı çözümler varsa ve paylaşmak isterseniz, e-postanızı dört gözle bekliyor olacağım.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış