Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Ankaralının Buluşma Noktaları

Yıllar sonra bile hatırlanacak bir buluşma hayal edenler için tek adres Sakarya’daki çiçekçilerin önü. Kalıcı parfüm misali…

Ankaralının Buluşma Noktaları

İzmir’in Konak’ı ,İstanbul’un Taksim’i gibi bir meydanı olmayınca Ankaralı da kendi buluşma mekanını kendisi yarattı. Eski zamanlardan, Ulus heykeli, Kumrular Sokak’ta kumruların buluştuğu kafeler, Güven Park Çay Bahçesi, Koç Yurdunun önü… Saydığımız sayamadığımız daha niceleri… Kimi yıllara direndi kimi yok olup gitti. Oysa her biri kafadarların hafta sonu maceralarına, eski dostların kavuşmasına, aşıkların ilk randevusuna şahitlik etmişlerdi bir zamanlar. Çoğu Ankara’nın şehir olduğu zamanlarda kalsa da birkaçı hala aklımızda...

Zafer Çarşısı

80’li yılların en rağbet gören yerlerinden biri elbette Zafer Çarşısıydı. Kasetten, kitaba, kottan okul kıyafetlerine ne ararsanız bulabileceğiniz bir yerdi. Hafta sonları ve özellikle okullar açılmadan önceki günler adım atılacak yer bulunamazdı. Onur Çarşısı ve Kocabeyoğlu Pasajı gibi zamanla o da kaderine yenildi eski ışıltılı günleri geride kaldı. Haliyle önünde buluşan da kalmadı.

Bir Gima Vardı. Kendi Gitti İzi Kaldı

İlk alışveriş merkezlerinden biri olan Gima Ankara’ya açıldığında acaba Ankaralıların hafızasında bu denli iz bırakacak bir mekan olacağı biliniyor muydu sanmam. Kuruluş amacının ötesinde Gima Ankaralıların bir numaralı buluşma noktasıydı. Yaz ve kış için ideal bir mekandı. Hava soğuksa içeri girer reyonlara göz atar buluşma vakti çıkardı insanlar. Ancak Gimanın önünde buluşabilmenin incelikleri vardı. Özellikle buluşmadan önce sormak gerekirdi hangi taraftasın? Ziya Gökalp’e bakan kapıda mı yoksa Bulvar tarafı postane yanında mı? Haliyle o günlerde cep telefonu da olmadığından bu soruyu sormadıysanız bir o yana bir bu yana dönüp durmanız gerekebilirdi. Hafta sonları Gimanın önünde buluşmayı başarmak ayrı bir sanattı. Nerdeyse tüm Ankara buluşmak için Gimayı işaret edince kimse aradığını bulamaz olurdu. Zamana yenildi yerini yeller aldı ama Gimanın önünde buluşmanın dayanılmaz hafifliğini hisseden her Ankaralı hala buluşmak için adres olarak Gimanın önünü gösteriyor. Buluşacağı kişi eski bir Ankaralıysa sorun yok ya yeniyse…

Bulvardaki Vakko’yu Hatırlayan Var mı?

Bulvarın üzerinde bugün Kimlik mağazasının yerinde eskiden Vakko vardı. Hiç olmamıştı sanki uçmuş gitmiş hafızalardan. Ama hakkını teslim etmek gerekir ki buluşmaların büyük bölümüne ev sahipliği yaptı. Bir gün Gimanın önünde buluştuğumuzu da mı unutturacak bize zaman?

YKM

Ankaralıların hala aklına ilk gelen buluşma yerlerinden YKM. Bir zamanlar Gimanın baş rakibiydi. Gima gidene kadar bulvardan karşılıklı birbirlerine bakıp durdular. Gimada buluşmaya alışanlar YKMde, YKM’yi mekan edinenler Gima önünde buluşmaya yanaşmazdı pek. İzmir Caddesine geçilecekse en ideal buluşma yeridir. Ancak Sakarya, Yüksel için pek uzak. İlle de YKM diyenlere bulvarın akıp giden trafiği ya da metronun in çık bitmeyen merdivenlerini bir kez daha düşünün deriz.

Metro Çıkışları

Başka bir buluşma noktası. Çoğu kaldırıma çıktığı için buluşma mekanı olarak en idealleri elbette Karanfil, Sakarya ve Yüksel çıkışları.

Kitapçıda Buluşan Nesiller

Ankaralıların en gözde buluşma mekanları hiç kuşkusuz kitapevleri. 90’lı yılların ortalarında hayatımıza girdiler üstelik kredi kartları yokken ortalarda kendi üyelerine verdikleri taksit kartlarıyla kitapta taksit seçeneğini hayatımıza soktular. Mithatpaşa Caddesi’nde Arkadaş, Konur’da Dost, Bilim Sanat, İmge… Her birinin kendine has bir kitlesi vardı ama hiçbiri Dost’un popülerliğine yetişemedi. Dost hemen herkese açtı kapısının önünü. Tıpkı Gima gibi Dost’ta da buluşmadan önce hangi Dost diye sormak gerekir zira birken üç oldu sayısı. Kitapevleri de hem yazlık hem kışlık buluşma mekanları. Üşüdüysen, sıcaktan bunaldıysan gir içeri. Üstelik kitaplara dalınca o sıkıcı bekleme anlarının nasıl geçtiğini anlamaz insan. Bilim Sanat’ın yeri değişti, Arkadaş Kızılay’dan çekildi ama Dost ve İmge hala buluşanların mekanı…

Yüksel Caddesindeki Banklar

Asla şimdilerde değil… Uzun saçlı kirli sakallı, sırtında yeşil parkalarıyla temiz yüzlü gençlerin dolandığı zamanlarda Yüksel’deki banklarda oturup geleni beklemek ilk gençliğe adım atanlar için bir büyüme göstergesiydi. Bu yüzden seçerlerdi Yüksel’i , Yüksel’deki heykelin yanındaki bankaları…

Çiçeklerin Şahit Olduğu Buluşmalar

Yıllar sonra bile hatırlanacak bir buluşma hayal edenler için tek adres Sakarya’daki çiçekçilerin önü. Kalıcı parfüm misali… Baharsa, yazsa hele bir de sabahın erken saatleriyse… Burcu burcu havaya yayılan nergis karanfil, gül kokuları, yıllar geçmiş olsa bile alıp size geri getirir o günleri…

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış