Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Hem Tarih, Hem Hukuk Ayaklar Altında... Gözlerinize İnanın, Burası Hacıbayram!

Son haftalarda Hacıbayram’a giden Ankaralılar gördükleri karşısında şaşkına dönüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kepçe, dozer ve kamyonlarla yıkıma girmesi ile savaş alanını andıran meydandaki “yenileme” çalışması, arkeoloğundan mimarına, kitapçısından kahvecisine, Ankaralılardan tepki görüyor. Ne yapıldığını ise kimse bilmiyor. Valilik ve Kültür Bakanlığı ise sessiz!

Hem Tarih, Hem Hukuk Ayaklar Altında... Gözlerinize İnanın, Burası Hacıbayram!

Daha 20 Yıl Önce Yapılmıştı

 1990’ların başında Murat Karayalçın’ın Belediye Başkanlığı sırasında, dönemin İmar Müdürü Raci Bademli koordinasyonunda, Mimar Abdi Güzer tarafından bir Hacıbayram Meydanı Çevre Düzenleme Projesi hazırlanmıştı. Bu projeye göre, meydan ve bazı binalar kamu kaynakları kullanılarak inşa edilmişti. Üzerinden henüz 20 yıl geçmişken, bugün bu yapılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılıyor!

Roma Dönemi Ankarası Yerle bir!

20 yıl önce, zeminin hemen altında yer alan Roma Dönemi kalıntılarının zarar görmemesi için, inşaat alanına iş makinesi sokulmazken, meydanda şimdi kepçe, dozer ne ararsanız var. Haber için alana gittiğimizde, arazinin beş ayrı yerinde ağır iş makinaları çalışıyordu. Roma Dönemi kalıntılarının uğradığı zararın en görünür kanıtı ise Valilik önünde bulunan, teras çarşının yıkımı sırasında ortaya çıkan ve kepçeler tarafından darmaduman edilen kalıntılar. Birinci derece arkeolojik sit alanı olan bölgede yıkım o kadar kontrolsüz ilerliyor ki çalışmalara refakat eden, denetleyen resmi görevli bir yana bir inşaat kalfası bile yok.

Tehdit ile Taahhüt

 Görüştüğümüz ancak adını vermeye çekinden bir Hacıbayram esnafı, geçen yıl hiçbir resmi görevi olmayan takım elbiseli kişilerin, Belediye adına görüşmeye geldiklerini. Kendilerini yanlarında getirdikleri tahliye taahhütnamesini imzalamaya zorladıklarını, reddedenlerin tehdit ve baskıya maruz kaldığını belirtti. İsmini vermek istemeyen bir başka esnaf da zorla yerlerinden edildiklerini, ellerinde haklarını arayabilecekleri hiçbir şey bırakılmadığını söyledi. Yeni yapılacak çarşıdan kime yer verilip kime verilmeyeceği ile ilgili kararın, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın iki dudağının arasında olduğunu belirten ve 30 yıldır Hacıbayram’da esnaflık yapan bir Ankaralı, korktukları için şahit oldukları hukuksuzluk ve usülsüzlükleri dahi gündeme getiremediklerini belirtti ve olan biteni şu sözlerle özetledi: “Gücü ve Belediyede tanıdığı olanın borusu ötüyor...” Murat Karayalçın dönemindeki düzenleme sırasında, kendileri ile bir dizi bilgilendirme toplantısı yapıldığını, daha proje başlamadan herkesin yeni alacağı dükkanın belli olduğunu ve herkesin bilgilendirilerek rızasının alındığını hatırlatan bölge esnafı, şimdi ise hukuk dışına çıkılarak tehdit ile dükkanlarından çıkarıldıklarını ve yalnız bırakıldıklarını söylüyor.

“O tarafa bakarak fotoğraf çekmek yasak!”

Görüşmelerimizin ardından alanı incelerken, arkeolojik kalıntılar üzerinde çalışan iş makinalarının fotoğrafını çekmemiz ANFA görevlileri tarafından engellenmeye çalışıldı. Fotoğraf çekerken yanımıza yaklaşan ANFA görevlisi, iş makinasını göstererek, “O tarafa bakarak fotoğraf çekmek yasak” dedi. Kitapçılar çarşısında bazı dükkanlar henüz tahliye edilmemişken, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çarşı önünü dev panolarla kapatmasına tepki gösteren esnaf, “Büyükşehir Belediyesi yaptığı kanunsuz işi panolarla kapatmaya çalışıyor” dedi. Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin dükkanların tahliye edilmesi istemini reddettiğini hatırlatan esnaf, dükkanlarına Türk bayrağı asarak direnmeye çalışıyor, dev panolarla ablukaya alındıklarını ve yapılan işin kanunsuz olduğunu söylüyor. Yıkılan binaların yerine ne yapılacağı ise bilinmiyor. Bölgede incelemelerde bulunan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi; süren çalışmalar ile ilgili tespit ve uyarılarını Büyükşehir Belediyesine, Ankara Valiliğine ve Kültür Bakanlığına yazılı olarak iletti. Resmi makamlardan ise şimdiye kadar hiçbir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış