Önlemler kapsamında 2020 İstanbul Maratonunda sadece 42K’lık tam maraton etabı İstanbul’da maraton parkurunda koşuldu. 5K, 10K ve 15K olarak belirlenen diğer kategorilerde koşmak isteyen koşucular ise bulundukları illerde kendi belirledikleri parkurlarda koşmak üzere sanal koşuya kayıt yaptırdılar.
Bu yıl 42.si düzenlenen İstanbul Maratonu Asya kıtasında başlayıp Avrupa kıtasında biten ve Boğaziçi Köprüsü'nde koşanların görüntüsü ile hafızalara kazınan keyifli ve popüler bir spor organizasyonu. Koşu 42K'lık standart maraton parkurunun dışında 15K gibi amatör koşuculara hitap eden parkuru ve 8K'lık halk koşusu ile yıllardır farklı insanları bir araya getiriyor. 2019 yılında düzenlenen koşuya 42K ve 15K mesafelerinde toplam 35 bin kişi, halk koşusuna ise yaklaşık 100 bin kişi katılmıştı. Maraton organizasyonlarının bir önemi de yelpazenin farklı yerlerindeki dayanışma gruplarının mücadele alanlarına dikkat çekmek ve maddi destek oluşturmak amacı ile destek kampanyaları sürdürmeleri. Yardımseverlik koşuları adı da verilen bu kampanyalar Türkiye'de özellikle eğitim bursu oluşturmada yaygınlaşmaya başladı. İstanbul Maratonu yardımseverlik koşularının gözdesi. Bu sene ise durum malum, kovid-19 tüm faaliyetleri sekteye uğrattı. Önlemler kapsamında 2020 İstanbul Maratonunda sadece 42K'lık tam maraton etabı İstanbul'da maraton parkurunda koşuldu. 5K, 10K ve 15K olarak belirlenen diğer kategorilerde koşmak isteyen koşucular ise bulundukları illerde kendi belirledikleri parkurlarda koşmak üzere sanal koşuya kayıt yaptırdılar. İsteyenler tam maratonu da farklı illerde farklı parkurlarda koştu. Sanal koşuya kayıt yaptıranlar istedikleri parkurda, seçtikleri mesafeleri bir defada tamamlayacak şekilde koşuya katıldılar.
Dürüst olmak gerekirse İstanbul Maratonu deyince boğaz köprüsünü koşarak geçmenin tadını arıyor insan. Yine de salgın koşullarının koşma mutluluğumuzu engellemesine izin vermemek için, Hababam sınıfı misali, Türkiye'nin her yerini İstanbul Maratonuna çevirmek üzere yapılan bu acil durum planı çok anlamlı oldu. Koşuya bu yıl geçen yılı da aşan sayıda katılım olmuş, bu da koşu severlerin ihtiyacına bir yanıt verildiğini gösteriyor. Üstelik bu sayede bağış kampanyaları ile ihtiyaç sahiplerine önemli bir katkıda bulunan yardımseverlik koşucuları bu yıl da İstanbul Maratonunda idealleri için koşabildiler. Ankaralı koşu severler de şehrin farklı mekanlarında İstanbul için koştu 8 Kasım 2020'de. Gazete Solfasol destekçilerinden Kemal Mükremin Barut 42K hedeflediği koşusunda Ankara'nın farklı kent dokularına sahip mekânlarında koştu. Kemal Mükremin Barut 2020 İstanbul Maratonuna İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği (ODTÜ MİST) burs havuzuna destek olmak üzere katıldı. 8 Kasım 2020 günü bu kampanya kapsamında 86 ülkedeki 468 şehirde 3468 ODTÜ'lü ve ODTÜ sever tam 38.893 km koştu. Barut koşuya Çayyolu'ndaki evinin önünden başladı, Eskişehir yolundan eski hipodroma ve Ankara Garı üzerinden Ulus'a ulaştı. Solfasol TV yayını için kendisini Ulus'ta İlk Meclis'in önünde karşıladık ve yol boyunca izlenimini ve koşu amacını dinledik, izleyicilerimize ulaştırdık. Mimar olan Barut Ankara'nın kentsel dokusunun eski-yeni, modern-post modern, konut-iş merkezi-kültür merkezi gibi farklı alanlarını bir günlük koşu içerisinde kendi adımları ile bir kere daha keşfetmenin coşkusunu yaşıyordu. Tabii Ankara gibi kentsel alanların aralarda sıkışıp kalmış küçük yeşil alanlar, birkaç üniversite kampüsü ve askeri alan dışında tamamen araç trafiğine teslim edilmiş durumu kenti yürümek, koşmak bisiklete binmek gibi faaliyetler için neredeyse imkânsız ve oldukça tehlikeli bir hale getirmiş durumda. Barut araç trafiğinde daha güvenli olabilmek için trafiğin ters yönünde koşuyordu. Kendisini Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te Barış Mitingindeki bombalı saldırıda hayatını kaybeden 103 kişi fotoğraflarının yanından uğurladık. Barut uzun koşularda sık rastlanan bir sakatlık nedeni ile "Bir maraton güzergâhında kalan Ankara" adını verdiği koşuyu 24. km.de bırakmak zorunda kaldı. Ama biz koşu sonrası kendisi ile sohbet etme fırsatını değerlendirip bir Ankara Maratonu olması için yapabileceklerimizi konuştuk. Kemal Mükremin Barut'un ifadesi ile aktaracak olursak "Yıllar önce Ankara'da 19 Mayıs Bayramlarında tam maraton koşulurdu. Atletler bayram gösterileri başlamadan stadyumdan çıkar ve finiş için stadyuma dönerlerdi. Sonradan çeşitli uyduruk bahanelerle bu yarışma kaldırıldı. Maratonu olmayan bir başkente dönüştük. Niyetim biraz da bu konuya dikkat çekmek." İlkbaharda Ankara'nın gündemlerinden biri de farklı koşu platformlarının ortak çabası ile Ankara Maratonu düzenlemek olabilir.
Ahmet Kavalcı benim parkurum Eymir diyenlerden, ODTÜ Mezunları Derneği Maraton grubu ile koşarak ODTÜ'lü öğrencilere burs desteği oluşturan koşuculardan.
Yazının başında da bahsettiğim gibi Ankara'nın farklı mekanlarında İstanbul Maratonu için koşanlar vardı 8 Kasım'da. Eymir, ODTÜ Kampüsü, Anıttepe, Beytepe Kampüsü ve Kurtuluş Parkı ilk akla gelen parkurlar. Ben de 5K'lık bir Beytepe Stadı koşusu ile ufaktan bir selam yolladım İstanbul Maratonuna. Darısı salgını arkamızda bırakıp ilkbaharda Ankara Maratonu için rüzgârı arkamıza almak...
Hande Coşkun, devlet okulunda okuyan başarılı ama maddi imkanı olmayan çocuklara burs sağlamak için Türk Eğitim Derneği grubu ile Eymir'de koştu.
Yorumlar (0)