Kim bu Solfasol'cüler?

Kim bu Solfasol'cüler?

“Solfasol nedir? Solfasol’cüler kimdir?” soruları, kesin bir cevabı olmadığını bilmemize rağmen zihin açıcı bulduğumuz için gazetenin ilk günlerinden beri tartışmayı sevdiğimiz konular. Buna kendi kendimize verdigimiz en geniş cevap, Solfasol’ün — ayrımcılık ve şiddet içermediği sürece — her görüşe yer vermeye açık bir iletişim mecrası olduğu.

Solfasol, söyleyecek sözü olan, bunu paylaşmak isteyen herkese açıktır. Katılım yazı yazmak ile de sınırlı değildir. Gazete katlayıp poşetlemekten editoryal müdahalelere, toplantılara katılıp sadece dinlemeye ya da çay demlemeye kadar herhangi bir noktasında olmak isteyen herkese de açıktır. Dolayısıyla “ben Solfasol’de yer alıyorum” demek de herkese açıktır.

Peki bu açık katılım çağrısı kimlere ulaştı, kimlerden teveccüh buldu? Bu konuya biraz ışık tutmak, merakımızı gidermek için 9 sene önce gazete ile birlikte açılan GazeteSolfasol Twitter hesabının takipçilerini çeşitli açılardan inceledik.

İlk gününden bugüne takipçi artış grafiğine baktığımızda, sıçramaların Türkiye genelindeki ve Ankara yerelindeki direnişlerin tarihleriyle örtüştüğünü görüyoruz. İlk sıçrama, 2013 Haziran sonu, Gezi direnişine denk geliyor. Diğer sıçramalar, Solfasol’ün de yakından takip ettiği ve yerinden yayın yaparak aktardığı Ankara’da başarıya ulaşan 2 eyleme denk geliyor: Temmuz 2019 ODTÜ Kavaklık direnişi ve Eylül 2019 Celal Karadoğan ve arkadaşlarının engelli hakları için CHP önünde yaptıkları eylemler…

Gezi, ODTÜ ve CHP eylemlerinde takipçi artışı Gezi, ODTÜ ve CHP eylemlerinde takipçi artışı

Bu tablo, hak mücadelelerinde doğal olarak taraf olan Solfasol’ün, mücadele içindeki kişilerin de dikkatini çekebildiğini gösteriyor.

Solfasol’cülerin siyasi eğilimleri

Twitter takipçilerimizin siyasi eğilimlerini anlamak için hangi siyasi partileri takip ettiklerine baktık. Twitter takibi kesin destek anlamına gelmese de bu veriyi “kayıtsız kalmamak” olarak okuyabiliriz ve genel tabloya dair fikir verecektir.

Takipçilerimizin yüzde 39'u hiçbir siyasi parti hesabını takip etmiyor. Bu, siyasi eğilimleri olmadığı anlamına gelmiyor tabi ki; sadece herhangi bir nedenle partilerin resmi hesaplarını takip etmemeyi tercih etmediklerini söyler. Siyasi parti hesaplarını takip edenlerin kendi içlerindeki dağılımlarına baktığımızda ise aşağıdaki grafiği elde ediyoruz. Tablo, takipçilerimizin ilgisinin açık ara HDP ve CHP’ye yönelik olduğunu gösteriyor.

Takipçilerimizin takip ettikleri siyasi partilerin dağılımı Takipçilerimizin takip ettikleri siyasi partilerin dağılımı

Solfasol’cüler haberi — başka :) — nereden alıyor?

Takipçilerimizin dünyayı nereden okuyup, nasıl gördüklerini anlamak için 50 binin üzerinde takipçisi olan 142 medya hesabının takipçileri ile karşılaştırdık. Solfasol takipçilerinin bu hesapların hangilerini ne oranda takip ettiklerine baktığımızda BirGün gazetesinin birinci sırada olduğunu görüyoruz.

İkinci sırada Zaytung’un gelmesi, hayatlarımızda espri ve eleştirel muhalif mizahın da çok önemli yeri olduğunu gösteriyor.

En çok takip edilen 20 hesap içerisinde hiç ana akım, hükümet yanlısı medyanın bulunmaması da şaşırtıcı değil.

Bu verileri genel olarak değerlendirdiğimizde bir iyi bir de o kadar iyi olmayan şey söylüyor. İyi olan Solfasol’ün içi de dışı gibi: Benzerlerimize ulaşmayı başarıyoruz. O kadar iyi olmayan ise yine aynı sonuç: Yankı fanusumuzu kırabildiğimizi söyleyemeyiz; biz yine bize konuşuyoruz.

Solfasol takipçilerinin yüzde kaçı hangi medya hesaplarını takip ediyor? Solfasol takipçilerinin yüzde kaçı hangi medya hesaplarını takip ediyor?

Hala etmiyorsanız @GazeteSolfasol Twitter hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Benzer incelemeleri Genel İzleyici'den takip edebilirsiniz. 

Takiçi artış grafiğimize Rekognize'dan ulaşabilirsiniz. 

Yazar Onur Mat