SolFaSol’de iki aydır Ankara’nın eğlence tarihinde yeri olan mekânları anıyorum. Gençliğimin geçtiği, kimine göre ömrümü tüketen ama aslında an itibariyle yaptığım “iş”in müsebbibi mekânlar. Bu sefer, olaya farklı bir açıdan bakacağız ve içeriye gireceğiz. İlk durağımız, Sakarya’daki Beer Station, yıl 1993 olmalı. Çalan grupta dikkati çeken üç şey var: Repertuar o dönemde rastlanmayacak kadar iyi, solistin sadece sesi değil gitarı da muazzam ve grubun adı çocukluğumdan hayal meyal hatırladığım bir televizyon programıyla aynı. Bilen bilir, Pilli Bebek, TRT’nin ilk yıllarında gösterilen bir çocuk dizisiydi. Orijinal adı “Torchy, The Battery Boy” olan 1958 yapımı bu kuklalı dizi, o dönem çocukların tek eğlencesiydi. Pilli Bebek’i, en başta, ucundan yakaladığım bu diziyi hatırlattığı için sevmiştim. Kapısında bir benzin pompası olan Beer Station’ın müdavimi olmamı sağlayan grup kısa sürü sonra bu bardan ayrıldı, biz de peşinden gittik. Cem Karaca, Fikret Kızılok gibi ustaların yanı sıra Nilüfer ve Hümeyra şarkıları da söyleyen, kimseye benzemeyen bir gruptu Pilli Bebek ve çoktan “fan”ı olmuştuk.
Sonraki durak Gölge oldu. Hafta içi çıkarlardı ve ders, sınav demeden dinlemeye giderdik onları. Gitarcıları Metin Yücel’le tanışmam o döneme rastlar. Aynı yıllarda, Metin’in Bahçelievler’deki stüdyosunda grubun diğer üyeleri Cem Kısmet ve Gürcan Konanç’la tanışmış, yıllar sürecek arkadaşlığımızın temelini atmıştık.
Pilli Bebek, sonrasında birkaç mekân daha değiştirdi: Nüans, Saklıkent, Baraka, Dummy derken biz de onların peşinden dolanır olduk. Arada çıkarttıkları iki albümü çok sevdik çünkü şarkıların oluşum sürecine tanık olmuş, sahnede pişerken onları dinlemiştik. Söz ettiğim yıllar, 2000’lerin ilk yarısı. “Uyandırmadan”, 2000 yılında yayınlandı, ikinci albüm “Olsun” ise 2007’de. Hemen hepsi bildiğimiz şarkılardı ve Ankara’dan söz etmeseler bile hepsinin Ankaralı olduğunun farkındaydık. Pilli Bebek’in doğrudan Ankara’ya gönderme yapan tek şarkısının (“Sakarya”) enstrümantal olması hüzünlü bir durum belki ama şarkının herkese çok şey anlattığı muhakkak. Gölge’de pişen şarkıyı dinlerken yuvarlak camlardan Sakarya’yı seyreden bizler, kim bilir kaç görüntüyü raptetmişizdir o notaların arasına… Bu görüntülerin aniden çıkıp gelmesi, Pilli Bebek dinlerken en olmayacak şeyleri hatırlamamız bundan belki. Ankaralılar için Pilli Bebek önemli bir kerteriz. Sadece çaldığı mekanları değil arkadaşlıkları, aşkları ve ayrılıkları da işaret ediyor. “Berrak”tan “Rahat”a bütün şarkılarını bildiğimiz, sevdiğimiz grup, bir yandan Ankaralı “Behzat Ç”yi de sevme nedenlerimizden. Adını andığım ikinci şarkı dizinin jeneriği çünkü ve müzikleri Pilli Bebek adına Cem Kısmet yapıyor. Diziyi tek sevme nedenimiz elbette bu değil ama en büyük nedenlerden birisinin bu olduğu muhakkak.
Pilli Bebek hakkında çok şey söylenebilir. Ankara’nın “eğlence” hayatına kattıkları üzerine de… Memleketten çıkmış belki de en başarılı grup bu. Hayranlarını kendi çabasıyla büyüten, Ankaralıların memleket sathına dağılmasıyla hayranları çoğalan, giderek diğer illerde de sevilen, çok satmayan ama kemik ve sağlam bir hayran kitlesine sahip bir grup Pilli Bebek. Özgünler. Çok şeyden etkilenmişler, onları bir potada eritmişler ve kendilerine has bir tarz yaratmışlar. Aynı anda hem Nilüfer hem U2 cover’ı söyleyip sakil durmamalarının sebebi bu. Belki iddialı bir cümle olacak ama şunu da söyleyeyim: Cem Kısmet, Cem Karaca’dan bu yana memleketin gördüğü en iyi rock solisti. Yazık ki onların yanına koyabileceğimiz bir üçüncü isim yok.
Sadece bu yüzden bile Pilli Bebek, çoktan efsane olmayı hak ediyor. Pilli Bebek Ankaralı, Ankaracı ama artık bir İstanbul grubu. Çalışmalarını “büyük kent”te sürdürüyor, Ankara’ya arada bir çalmak için geliyor. Bugüne kadar çok kadro değişti. En uzun süreli emektarlardan biri, Cudi Genç’in ayrılmasıyla Ankara kadrosu tarihe karıştı. Şimdi, Cem Kısmet’in yanında Alican Narman (bas), Emre Yalçıntaş (gitar, vokal) ve Emre Günaydın (davul) var. Yeni albümün çalışmaları sürüyor. Pilli Bebek hayranlarını sevindirecek hamle “Behzat Ç” bağlantılı: Dizinin (ve filmin) müzikleri “Tuhaf Temaslar” adlı bir albümde toplandı. Buradaki asıl güzellik, “Olsun” gibi kimi Pilli Bebek klasiklerinin ilk hallerinin bulunması.
Bir yandan yeni bir Pilli Bebek albümü bu, diğer yandan aslında grubun tarihi. Sözü uzatmayalım. Her Ankaralı Pilli Bebek’i bilir, Pilli Bebek de Ankara’yı. Daha iddialı bir cümleyle bitireyim yazıyı: Pilli Bebek, aslında Ankara’dır.
Yorumlar (0)