Ankara’da yaşayan arkadaşlarımın Facebook’a kar fotoğraflarını koymaya başladığı günden beri internet üzerinden kar yağışıyla ilgili gelişmeleri izlemeye çalışıyorum. Bu sıkı takibimin altında hem geçen yıl kar yağışlarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesini hedef tahtası yapan krizin acaba bu yıl tekrarı olur mu merakı hem de ABD’de yaşadığım şehirde yılın beş ayı devam eden kar yağışının doğurduğu dayanışma ruhu yatıyor. Durum böyle olunca, Akıllı Şehirler’de bu ay şehir yaşantısında karla mücadele konusunu ele alıp yaşadığım şehrin deneyimini aktarıyorum.
ABD’nin Massachusetts eyaletinde Boston şehrinin kapı komşusu Cambridge şehrinde yaşıyorum. Boston ve Cambridge’in iki ayrı şehir olduğuna bakmayın, daha çok bizim şehirlerdeki semtler gibiler. Onları ayıran bir tek Charles Nehri. Boston’un nüfusu yaklaşık 650 bin kişi, toprak yüzeyi 125 kilometre kadar; Cambridge’in nüfusu yaklaşık 100 bin kişi, toprak yüzeyi 16 kilometre kadar. Ülkenin kuzeyine bir de okyanus kenarına düştüğümüz için burda her yıl kar yağışından payımızı bolca alıyoruz. Geçen yıl aralık başından şubat sonuna kadar toplam 2 metre kar düştü şehre. Ama bu süre içinde araç yollarının karla kapandığı, kaldırımların yürünemez olduğu bir günümüz olmadı.
Şehirlerde karla mücadele sorununu çözen ileri bir teknoloji veya ürünü ben daha görmedim. Elimizde olanlar görünüşleri itibarıyla oldukça ilkel karla mücadele araçları, karla mücadele araçlarından bile daha da ilkel görünüşlü olan kar kürekleri ile tercihe göre tuz veya kum. Peki nasıl oluyor da Boston ve Cambridge’de (çok ağır kar fırtınalarını hariç tutarak) ABD’deki başka şehirlerde veya Türkiye’deki bazı şehirlerde olduğu gibi yollar ve kaldırımlar tamamen kapanmıyor?
Bu sorunun yanıtının burdaki belediyelerin kurdukları karla mücadele sistemiyle ilgili olabileceğini düşünüyorum. Bahsettiğim karla mücadele sisteminin bazı bileşenleri şöyle:
* Karla mücadele araçlarının bir kısmı belediyelere ait, bir kısmı acil durumlarda önceden düzenlenen sözleşmeler üzerinden özel sektörden kiralanıyor. Bu nedenle 16 kilometre karelik Cambridge belediyesi gerekli olması halinde yüze yakın karla mücadele aracını devreye sokabiliyor.
* Boston’da karla mücadele araçları için bir GPS sistemi kurulmuş durumda. Bu şekilde her bir sokak ve caddenin en son ne zaman hangi araçla temizlendiği haritalandırılıp vatandaşlardan internet ve telefon üzerinden gelen tuzlama/yol açma talepleriyle eşleştirilebiliyor. Böylece karla mücadele araçlarının temizleme yolları gerekli oldukça revize edilerek araçlar en etkili ve verimli şekilde kullanılıyor.
* Hem Cambridge hem Boston’da karla mücadelenin önemli bir bölümü vatandaşlar tarafından yapılıyor. Belediyeler tarafından yapılan düzenlemeler ile her konut ve işyeri kendi önündeki kaldırımı yürünebilir tutmakla yükümlü. Bu yükümlülüğünü yerine getirmediği zaman belediye tarafından ceza kesilebiliyor. Her konutta bu nedenle kar kürekleri ve tuz bulunduruluyor. Yaşlı ve engelli vatandaşlar belediyelere bu durumlarını ileterek kaldırımlarının belediye tarafından temizlenmesini talep edebiliyorlar. Ayrıca şehrin birçok noktasında ücretsiz tuz dağıtımı yapılıyor. Sonuç olarak günlerce lapa lapa kar yağdıktan sonra bile öğrenciler okullarına, çalışanlar işlerine yürüyerek bile gidebiliyorlar.
Boston ve Cambridge’in karla mücadele hikayesi kısaca böyle. Ankaralı dostlarla paylaşmak istedim.
Yorumlar (0)