“Bu iş yerelden başlamalı, arkadaş!” “Ama, ….. nedeni ile olmuyor!” “ Aslında, çözüm çok basit … …!” Bence de; yukarıdaki gibi düşünen, cümleleri söyleyen, yazan herkes haklı ve çözüm çok basit, en azından ilk adım(lar)ı İlk adım ne mi? NİYETLENMEK! Samimi, sabırlı ve kararlı bir şekilde “bireysel çıkarlar ve geleneksel siyaset anlayışı ile yerel genel iktidarları ele geçirmeye çalışmak” yerine” İlhan Tekeli hocamızın çok yıllardır söylediği gibi “Yeni Siyaset Kültürünü ve dolayısı ile iktidarı İNŞA ETMEYE NİYETLENMEK”.
İkinci adım ise; ilgili sürecin günümüzde en değerli araçları olan “Kent Konseyi ve Meclisleri”ni fark etmek! “Kent Konseyi ve Meclisleri” fark edilip internete girildiğinde öncelikle karşılaşılacak en değerli cümlelerden biri şöyle; Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye, duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan Kent Konseylerinin çalışma usul ve esasları 08.10.2006 tarih ve 26313 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Kent Konseyi Yönetmeliği” ile düzenlenmiştir. Tam burada bu yazıyı okumaya ara vermenizi ve internete girerek 9 Temmuz 2019 tarihinde güncellenen “Yönetmeliği” okumanızı hatta mümkün ise yazıcıdan bir çıktı alarak, önemli bulduğunuz kavramların altını çizerek okumanızı öneriyorum.
Lütfen okuyun ve yaşadığınız ilçedeki yaşam kalitesi ve yerel yönetim süreçlerine katılımınız ile ilgili olası beklentilerinizi gözden geçirin, hayaller kurun, hayallerinizi not alın. Ve sıra geldi geldi üçüncü adıma; lütfen not aldığınız hayallerinizi gerçekleştirmek için sizin de parçası olacağınız SEMT MECLİSİ ile ilgili bir amaç cümlesi yazmayı deneyin. İsterseniz çevrenizdeki konu uzmanlarından da destek alabilirsiniz. Zira yazacağınız amaç cümlesi doğrultusunda kurulacak olan “semt meclisleri” hayallerinizin tamamının gerçekleştirilebilmesine izin vermeli.
Hazır iseniz, yazdığınız amaç cümlesi ile yaklaşık on yıl önce yazılmış olanı mukayese etmeyi denemek ister misiniz? Çankaya Kent Konseyi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 76. Maddesinde belirtilen hedefler doğrultusunda; 13 Ekim 2009’da Çankaya İlçesi sorunlarını ele almak, yerel yönetimlere ve karar alma süreçlerine halkın katılımını sağlamak, kentin kalkınma, gelişim ve eylem planlarını hazırlamak, bu planların hayata geçirilmesi için belediye yönetimi ile koordinasyonu sağlamak, yerel demokrasinin gelişim ve yerleşimine katkıda bulunmak amaçlarıyla kurulmuştur. Yukarıda yazılı olan Çankaya Kent Konseyi amaçları ile sizin hayalleriniz doğrultusunda uzman dostlarınız ile birlikte yazdığınız arasında ne kadar fark var? Hangisi daha etkili olabilecek potansiyele sahip? Sözü edilen amaçlar ile bugüne kadar Kadın, Gençlik, Engelli ve Çayyolu, Kırıkkonaklar, Seyran, Sokullu, Üniversiteler Semt Meclislerinin kurulmuş olduklarını biliyor muydunuz?
Performanslarını potansiyelleri ile karşılaştırdığınızda sözü edilen meclislerin ne kadar başarılı olduklarını sorgulamak bu yazının konusu değil ama “yeterince” ol(a)madığını not etmekte fayda var. Dördüncü adım için aklınıza neler geliyor bilemiyorum ama hepimizin kendi mahalle ve semtlerimizde “Kent Konseyi ve Semt Meclisi” kavramlarını gündeme getirmemizin, anlaşılmalarını ve içselleştirilmelerini sağlayacak sorgulamaların yapılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.
Çünkü, 25 ve 26 Mayıs 2019 tarihlerinde seçimli Genel Kurulu yapılan Çankaya Kent Konseyi, muhtemelen yaz sonrası semt meclislerini “genel kurullarını yapmaya” davet edecek. Bu davet, hem mevcutlar hem de henüz kurulmamış olanlar için geçerli olacak. Muhtarlar, azalar, dernek yöneticileri, apartman yöneticileri, esnaflar dahil tüm semt sakinleri /sahiplerinin katılımları ile yapılacak olan “olağan genel kurulların” hiçbir kişi ve kurumun öne çıkmadığı, herkesin yaşam alanları ve yaşam kalitesi beklentisi ile ilgili olarak kendini özgürce ifade edebildiği, katılımcıların anlatmaktan çok birbirlerini anlamaya odaklandıkları, ilgi alanlarını ortaklaştırabileceği komşuları ile tanışabildiği, üstlenebileceği sorumlulukları heyecan ile seslendirebildiği bir ortam sağlanmalı.
Bu ortamı yaratacak olan da söz konusu genel kurulların “nicelik ve nitelik” konusunda tatminkar olabilmesinin sahibi Çankaya Kent Konseyi’nden daha çok ilgili mahallelerde / semtlerde oturan Çankayalılardır, diye düşünüyorum. İnanıyorum ki; “temsili demokrasiden” “katılımcı demokrasiye” geçmek konusunda arzulu olan ÇANKAYALILAR, siyasi parti(ler) ve maddi / manevi kişisel beklenti(ler) olmadan, “komşuluk ilişkilerini geliştirmek” ve “yerel yönetim süreçlerine katılarak yaşam kalitelerini arttırmak” için Ayrancı’da, Yüzüncüyıl’da, Bahçeli’de, İncesu’da ve diğer semtlerdeki Meclislerin kuruluş Genel Kurullarına giden süreçlere KATILACAK, Kent Konseyi ve Meclisleri kavramları ile amaçlarını SORGULAYACAK, kendi semtlerindeki genel kurulların çoğulcu, katılımcı, verimli ve etkili olmasını SAĞLAYACAKTIR. Hepimize kolay gelsin. (mehmetcpeker@yandex.com)
Yorumlar (0)