Bugünlerde Kuğulu Park’ın çatısı yok. Çünkü Çankaya Belediyesi budama diyerek bu çatıdan tüm canlıları mahrum bırakacak bir kesim yaptı.
Budama denen bu garabetle Farabi Caddesi’nde bulunan Ekolojik Haklar Merkezi* adresinden çıkıp Tunalı-Kızılay istikametinde yürümek üzere evimize doğru giderken arkadaşlarımla Kuğulu’ya indiğimde karşılaştım. Budama demeye bin şahit ister: Ağaçlar sanki keresteye gönderilecek gibi yarısından kesilip atılmıştı. Gecenin karanlığında anlayamamıştık ne olduğunu. Ertesi gün ortalık aydınlandığında ise korkunç bir manzarayla karşılaştık.
Sosyal medyada oluşan tepkinin ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, görüntünün kendisini de rahatsız ettiğini ama mecbur olduklarını açıkladı. Belediye, budamanın nedeninin yazın yaşanan fırtınada ağaç dallarının kopup düşerek insanları yaralamış olmasını gösterdi ve gerekli izinlerin alındığını bilimsel bir rapor doğrultusunda budama faaliyetinin yapıldığını ve yapılanın ise kesim değil “derin budama “ olduğunu açıkladı. Derin budama kafaları karıştırmıştı. Bunun üzerine Anıttepe Forum ve 350Ankara’nın Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Halim
Perçin ile beraber yaptıkları bir keşfe katıldık. Kendisi bizlere öncelikle Kuğulu Park’ın Ankara açısından önemini anlattı. Ardından budamaya ilişkin bize aktardıkları şöyleydi: Parkta çok uzun zamandır bakım yapılmadığından ağaçların dalları ışığa ulaşabilmek için birbirleri ile yarışırken dallar göğe doğru uzamış, incelmiş ve güçsüzleşmişti. Bu açıdan yaşanan kaza bilimsel olarak öngörülebilirdi, zira yıllarca bakım yapılmazsa böyle bir kaza yaşanması öngörülebilirdi. Derin budama denen teknik ise, kereste, gül gibi zirai üretimlerde uygulanan bir teknikti ve parklara peyzaj budamasına uygun değildi, hele de kentle bağ kuran simge niteliğinde olan Kuğulu Park için hiç uygun değildi. Halim Perçin’e göre bu ağaçlar kurumazdı yine yeşillenirdi ancak hem çok uzun zaman alırdı hem de biçimsiz bir şekilde pek çok sürgün verirdi.
Keşfin ardından Çankaya Belediyesine bilgi edinme başvurusunda bulunduk. Bu konudaki detaylı bilgiye Ekolojik Haklar Merkezi sayfasından ulaşabilirsiniz. Belediye verdiği yanıtta sorularımızı karşılamayan
önceki açıklamalarını tekrarlayan cevaplar verdi. “Bu konuda ilerleyen günlerde girişimlerimiz olacaktır çalışmalarımız yayınlanacaktır, takip edebilirsiniz.” Gibi. Ancak şunu diyebiliriz ki Çankaya Belediyesi bilgi edinme başvurumuza verdiği cevap ile halkın bilgi edinme hakkını ihlal etmiştir bu durum gerek Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gerek yargı içtihatları uyarınca açıktır.
Belediye Kanunu’nun 14. Maddesi uyarınca Çankaya Belediyesi görevini ihmal etmiştir. Bu ihmalin faturası ise Kuğulu Park’ta yaşayan canlıların ve Ankara halkının bu biçimsiz ve çirkin görüntüye maruz kalmasına neden olmuştur. İhmalinin yanı sıra faturayı bir doğa olayına çıkararak mücbir sebeplerle bu işlemi yapmak zorunda kaldıklarını açıklayarak sorumluluktan kendilerini kurtarmaya çalışmışlardır. Oysa bir değil iki değil 48 ağaç budanmış 7 ağaç kökten kesilmiş bir parkta bunu gökten gelen bir olaya yüklenemez. Sınır aşılmış bu açıktır. Ankara halkına Kuğulu Park canlılarına reva görülen bu estetikten uzak, peyzaj ilkelerine aykırı “derin budama”, halkçı belediyecilik iddiasında olan bir Çankaya Belediyesi’nin yaşadığı “derin” çelişkidir.
http://ekolojikhaklar.org/
Twitter-Facebook- Instagram : @ekolojikhaklar Mail: destek@ekolojikhaklar.com
Yorumlar (0)