Büyükşehir Belediye Meclisi kararları uzun, sıkıcı ve anlaşılmaz. Onca işin gücün arasında kim gidecek de okuyacak - okusak da ne değişecek... Çok şey değişebilir! Ankara’nın suyunun arsenikli olduğununun resmi belgesi kararların arasından çıktı, biliyor muydunuz? (Solfasol, Sayı: 42, Ekim 2014) Validebağ’da cami yapabilmek için parsel numaralarını değiştirdikleri Belediye Meclisi kararlarını takip edince ortaya çıktı, biliyor muydunuz?
(http://www.diken.com.tr/uskudarbelediyesi/) Çankaya Belediyesi’nin Eymir’de yapılaşmaya izin vermediğini ama Çevre Bakanlığı’nın yereli atlayıp proje sürecini başlattığını belediyenin kararlarında görebilirsiniz. Saracoğlu Mahallesi’ne olanları biliyorsunuz. Ya Varlık Mahallesi’ni bekleyen gelecekten haberdar mısınız? Kent Karnesi Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarından Varlık Mahallesi’ni takip ediyor. Solfasol’un Aralık 2014 sayısını bekleyin! Kent Karnesi kim öyleyse? Biz kimiz? Bisikletliyiz, veri madencisiyiz, gezginiz, yurttaş gazeteciyiz, filmseveriz, permakültürcüyüz, okuruz, yazarız, arkadaşız…. Bir süredir düzenli olarak toplanan, daha güzel bir Ankara’nın hayalini kuran bir grup gönüllü kentliyiz. Kentlilerin yerel yönetimlere katılım mekanizmalarına ilişkin mevcut uygulamaların yetersiz ve göstermelik olduğunu düşünüyoruz. En temel mağduriyetimiz ise bilgisizlik.
Yerel yönetimlerle ilgili çoğu konudan haberdar değiliz. Gerekli bilgilendirmeler yetkili merciler tarafından yapılmıyor veya yapılsa bile anlaşılır olmuyor. Bir belediye bütçesini paylaşsa bile, onu kaç kişi yorumlayabilir? Belediye Meclisi’nin ada/ parsel numaraları ve teknik terimlerle dolu kararlarını okuyunca, kaç kişi nerede hangi imar değişikliğinin yapıldığını anlayabilir? Kentliler olarak halihazırdaki katılım haklarımızı biliyor muyuz? Kaçımız yığınla mevzuatı okuyup yorumlayabilir? Oylarımızla bizi temsil etme yetkisi verdiğimiz belediye meclis üyelerini takip edebiliyor muyuz, icraatlarından haberdar mıyız?
Belediyeler gündemlerini neye ve kime göre belirliyor? Kente dair çoğu konuda ulaşabileceğimiz somut veri, analiz yök; fikir edinip yorum yaparken izlenimlerimiz ve kişisel algılarımızdan başka dayanak noktamız yok. ….diye yola çıktık, Ankara Büyükşehir Beldiye Meclisi kararlarını sistematik olarak incelemeye koyulduk. Şimdiden itibaren de anladıklarımızı, keşfettiklerimizi Solfasol okuyucularıyla paylaşacağız.
Gelin ilk önce Meclisimizi tanıyalım: 30 Mart 2014 tarihinde seçilen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 140 üyesi var (Bütünleşik Belediye Yasası uyarınca 32 yeni ilçenin eklenmesiyle Meclis nüfusu da geçen döneme göre 37 kişi arttı – Yeni ilçelerin eklenmesinin tarım arazilerinin inşaata açılması için ne anlama geldiğini de bir başka yazıda tartışalım) AKP’li 99, CHP’li 22, MHP’li 14, BBP’li 1 üye, 2 de bağımsız üye var. Meclis kararlarının alımında salt çoğunluk kuralı geçerli, yani 71 oyla kararlar geçebiliyor….YANİ, bütün muhalefet partileri birleşse bile iktidar partisinin istemediği bir karar alma olasılıkları yok.
Öyleyse bu kadar Meclis üyesi ne yapıyor? Her ayın ikinci Salı’sı toplanıyor, yüzü aşkın kararı oyluyor, toplantının günlerce bitmediği oluyor. Ayın geri kalanında ne yapıyor? Bu toplantılara girecek karar önerileri için komisyon çalışmaları yapıyor.
Zaten bir çok meselede dananın kuyruğu bu komisyonlarda kopuyor (dana çok büyükse Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Meclis Komisyonları’nı atlayarak karar alma hakkı var. Evet, aynı Bütünleşik Belediye Yasası. O yasada daha neler var neler.. Arkası yarın!) Meclis’te 29 komisyon var, hepsinin 9’ar üyesi var. Çoğu üye birden fazla komisyonda görevli – İmar Komisyonu hariç. İmar Komisyonu üyelerinin Ankara’da işi başından aşkın olmalı… Meclis üyeleri genelde eğitimini aldıkları ya da deneyimli oldukları konulardaki komisyonlarda görev alıyorlar. Örneğin bir jeoloji mühendisi hem Çevre Komisyonu’nda, hem Yeraltı Su Kaynaklarını Koruma Komisyonu’nda görev alıyor. Eski bir muhtar hem Köyler ve Yeni Mahallelere Hizmet Komisyonu’nda görevli, hem Kırsal Kalkınma Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nda.. Bir tek, İmar Komisyonu’nda tek bir mimar, iktisatçı, çevre mühendisi, şehir plancısı yok. İmar Komisyonu’nun tamamı MÜTEAHHİT. Tamamına yakını iktidar partisinden.
Başkanı – ki, kendisi Ankara’nın uzun soluklu ‘yerli yatırımcılarındandır’ - üstüste üç dönemdir aynı görevde (bunun olabilirliğine dair bir fikir vermesi için, mevcut Meclis üyelerinin yalnızca %18’i eski Meclis’ten devam ediyor).
Meslekler demişken, Belediye Meclisi’nde -kendi beyanlarıylaen az 12 müteahhit, ama yalnızca birer antropolog, biyolog, eczacı, mimar, şehir planlamacısı ve veteriner var. Ayrıca, 2 iktisatçı, 6 avukat, 9 öğretmen, 2 gazeteci, 4 mali müşavir, 7 muhasebeci, 17 aile şirketi sahibi, 10 esnaf ve 2 doktor var. 140 üyenin yalnızca 14’u kadın ki bu Meclis’in tam olarak yüzde onu ediyor (Gerçi, geçen dönem Meclisi’ne göre yüzde iki oranında artış var) Eğitim durumunda da geçen Meclis’e göre değişim var: Üniversite mezunu oranı %44.7’den %52.1’e cikmiş, üstelik yüzden onluk bir lisanüstü mezunu dilim eklenmiş. Lise mezunlarının oranı %25.2’den %20.7’ye, yüksekokul mezunlarının oranı %15.5’den %3.5’e, ilkokul mezunlarının oranı %14.6’dan %4.2’ye düşmüş. Meclis yaş ortalaması da geçen dönemki 53’ten bu dönem 49’a düşmüş, ama Ankara’nın yaş ortalamasının 32 olduğunu düşünecek olursak, bizi hala “büyüklerimiz” yönetiyor diyebiliriz.
Gelecek aylarda Kent Karnesi’nde… Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarından seçmeler.. Yeni TOKİ adresleri hangi bölgeler olacak? Adalet Sarayı ve Hal yıkılıyor mu? Varlık Mahallesi… Eymir… Buldukça ve anladıkça paylaşacağız. Yanyana gelerek çoğalacağız. Görüşmek üzere! * Çalışmalarımızı takip etmek için: https://www.facebook.com/kentkarnesi https://twitter.com/kentkarnesi Bir de radyo programımız var! Mahalle Başkısı, Her Perşembe 22.00’de http://radyoradyo.biz/ ‘de…
Yorumlar (0)