İlk baskısı 1973'te Almanya'da yapılan Momo, bundan ya çok uzun bir zaman öncesini ya da çok uzun bir zaman sonrasını anlatıyor: Nereden geldiği ya da 100 yaşında olup olmadığı bilinmeyen küçük bir kız çocuğu; kocaman açtığı gözleriyle dinlediği insanların hayatını değiştiren ve insanların ilhamlarını bulmalarına, tabiri caizse, vesile olan bir dost. Momo'nun, çocuk ve yetişkin arkadaşları ile oyun, paylaşım ve yaratıcılık dolu geçen hayatı yavaş yavaş değişmeye başlar. Yavaş yavaş gelen değişim, hızlı hızlı yaşamaya dair olacaktır. Ne de olsa vakit nakittir. Artık "zaman tasarrufu" yapması gereken yetişkinler değişecektir: onurlu bir duvar ustası iken inşaat malzemesinden çalıp "ruh ambarları" yapanlara hizmet edenlere veya sevdikleri ile oynayıp gülmeyi zaman kaybı olarak görenlere dönüşeceklerdir. Oyunda, varlıklarını insanların çalınmış zamanlarına borçlu olan Duman Adamlar ve onların oyunlarını bozmak isteyen çocukların direnişi anlatılırken; ekibin özgün müzik ve bestelerinde bazen bir grup çocuğun yetişkinleri uyandırmaya çalıştıkları protestolarını dinliyorsunuz, bazen de perküsyon şovununun ritimlerinde çöpçülerin çalışmalarını izliyorsunuz.
Momo'nun ve arkadaşlarının mücadelesini sahneleyen ODTÜ Oyuncuları, romandaki oyun dolu ve masalsı özü koruyan bu uyarlama ile ilgili şunları da diyor: "Momo, yaşadığımız çağın devamlı olarak yeniden ürettiği yatırımcı, hesaplı, ilerlemeci ve yarışmacı ‘teknik insan’a karşı; dinleyen, oyunlar oynayan, hikayeler anlatan ve hala bir şeylere ayıracak zamanı olan dolayımsız bir var oluş biçiminin imkanlarını arıyor."
"Tiyatro yapmanın sorumluluğu"
1966 yılından beri, kendi ifadeleri ile "siyasi koşullar el verdiğince düzenlenen" şenliklerinin 50. yılını kutlayan ODTÜ Oyuncuları
bu sefer de yaz oyunları için "siyasi koşullar" eşliğinde program değişikliği yaptılar. 15-16-17 Temmuz 2016 tarihlerinde sahnelenmesi planlanan Momo'nun kalan iki oyunu, 15 Temmuz akşamı oyun çıkışı izleyicileri karşılayan jet sesleri, köprü haberleri ve sonrasında uzun geçen bir geceden sonra 23-24 Temmuz tarihlerine ertelendi. ODTÜ Oyuncuları, ertelenen oyunları duyururken şunları söylediler:
Momo: Biraz daha hızlı gidemez miyiz? Kassiopeia : Cık.
"Tarihinde, darbe dönemlerinde birçok kez kapatılan, faaliyetleri engellenen topluluğumuz, bu son darbe girişimi yüzünden de Yaz Oyunları'nın 2 gösterimini iptal etmek zorunda kaldı... Bizler, giderek artan savaş ve baskı politikalarıyla, her geçen gün daha fazla korkuya kapıldığımız ve şiddete sürüklendiğimiz böyle bir ortamda tiyatro yapmanın sorumluluğunun ve değerinin farkındayız. Sizleri, bizi dinlemeniz için yeniden Mimarlık Amfisi'ne çağırıyoruz.
Eşit, özgür, adil bir dünya için Ne darbe, ne diktatörlük"
Momo; güz oyunları kapsamında da seyirci ile buluşacak. Ankara'nın en değerli sahnelerinden biri olan Mimarlık Amfi'sinde, daha doğrusu, eski bir amfitiyatro kalıntısında küçük, kıvırcık saçlı bir kız çocuğu sizleri bekliyor.
Güz oyunlarını takip etmek isteyenler için ODTÜ Oyuncuları'nın Facebook sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz:
https://www.facebook.com/odtuoyunculari/
Yorumlar (0)