Trafik kazasında hayatını kaybeden genç bisikletçi Umut Gündüz Anıldı

Trafik kazasında hayatını kaybeden genç bisikletçi Umut Gündüz Anıldı

Bu ay 19 yaşındaki genç bisikletçi Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Umut’u anmak ve bu acı olayın tekrarlanmaması için bisiklet kullanımına dair farkındalık yaratmak isteyen yüzlerce bisikletçi, 26 Temmuz günü Kurtuluş Parkı’nda toplanarak Anıtpark'a kadar topluca bisiklet sürdü. Anıtpark’ta yapılan basın açıklamasında "Umut'a ses ol, bisikletli ölümleri dursun!" yazılı pankartlar açıldı. Çok sayıda bisiklet dernek ve topluluğunun katıldığı eylemin ardından Umut anısına parka hayalet bisiklet bırakıldı.

None

Geçtiğimiz sene Türkiye genelinde 8197 bisikletçinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini ve kazaların yüzde 70’ine alkollü sürücülerin neden olduğunu belirten Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) başkanı Murat Yumrutaş, “Bisiklet herkes için demokratik bir haktır. Bu tip kazaların ardından bisikleti görmedim diye savunma yapılıyor. Bu bir özür değil aksine suçluluğun itirafıdır. Bunlar birer kaza değil cinayettir.” diyerek Umut Gündüz için adalet istediklerini, genç yaşta kaybettikleri üyelerinin vefatına sebep olanların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

None

Kazada vefat eden Umut Gündüz'ün babası Menderes Gündüz "Umut henüz 19 yaşındaydı. Onun sporcu olma hayalleri alkollü bir trafik magandasının elinde son buldu. Dileğimiz bu acılara sebep olanların adil bir şekilde yargılanmasıdır.” şeklinde konuştu ve Umut’un ailesi olarak bunun son olmasını, artık bisikletlilerin trafikte güvenle seyredebilmesini dilediklerini belirtti.

Bisiklet en sağlıklı, ekonomik ve çevreci ulaşım aracıdır

Bu acı kaybın son olmasını dileyen eyleme katılan bisikletlilerin ortak talepleri trafikte algılanmak ve saygı görmek. Bisikletin bir ulaşım aracı olarak algılanmadığını, bu nedenle sürekli tehlike altında sürüş yaptıklarını söyleyen bisikletliler, güvenli bisikletli ulaşım altyapısı talep ettiler. Bunun için, bisikletlilerin olduğu yollarda araçlara hız sınırlaması getirilmesi ve ehliyet eğitiminde bisikletli haklarına dair derslerin müfredata alınması gibi somut talepler dile getirildi.

Ne yapmalı?

Bisikletli ölümlerin sonlanması için güvenli bisiklet erişimi acil eylem planı hazırlayan ABİDOSD, diğer bisiklet dernek ve topluluklarına da açık katılım çağrısı yaparak, somut talepleri şu şekilde sıralıyor:

- Şehir merkezlerinde ve yaya / bisikletli öncelikli yerlerde hız sınırlaması getirilmeli; bisikletli ulaşım bilgilendirme tabelaları ile görünürlük sağlanmalı; bisiklet yol ve parkları yapılmalı

- Bisiklet kullanımını teşvik edecek sürdürülebilir ve ekolojik kentsel planlama yapılmalı; yerel yönetim, sivil toplum ve kamu işbirlikleri ile bisiklet politikaları ve eylem planları hazırlanmalı ve uygulanmalı

- Bisiklet yollarının motorlu araç parkına karşı korunması için etkin tedbirler alınmalı

- Bisiklet dernek ve topluluklarını destekleyecek teşvikler planlanmalı

- İlk, orta ve yüksek eğitimde ve ehliyet kurslarında bisikletin kullanımı ve bisikletli hakları üzerine dersler müfredata alınmalı

 

Fotoğraflar Linda Nihan
Haber Onur Mat
  • Paylaş