Engürü’den Ankara’ya Ankara’nın İktisadi Tarihi 1892-1962

Engürü’den Ankara’ya Ankara’nın İktisadi Tarihi 1892-1962

İhsan Seddar Kaynar (2020), Engürü’den Ankara’ya Ankara’nın İktisadi Tarihi 1892-1962, Efil Yayınevi, Ankara

Ankara ile daha çok, bir politik başkent olması ve başkentin imarı konuları vb. nedeniyle ilgileniliyor. Ankara’nın ekonomik yapısı ile ilgili çalışmalar, genellikle (meslek odalarının yayınları olan) rapor/ kitaplaştırılmış rapor veya makaleler biçimindedir; ama kitap, oldukça azdır.

Engürü’den Ankara’ya, Kaynar’ın doktora tezi ve bir iktisat tarihi. “Epigraf”, giriş, sonuç, kaynakça ve notlar bölümleri dışında, 6 bölümden oluşuyor. İlk bölüm genel olarak kaynaklar ve yöntemle ilgili olduğundan, vilayet/ il/ kent ile ilgili bilgiler, diğer 5 bölümde yer alıyor. Bölümlerin ana başlıkları şöyle: doğal veriler ve idari yapısı, Ankara’nın yasal statüsünün değişimi ve şehrin şenlendirilmesi, Ankara’da ulaşım ağının oluşumu ve dönüştürücü etkileri, Ankara’da tarım ve tarımsal üretimin ticarileşmesi ve son bölüm de Ankara’nın sanayileşmesi sermaye ve piyasa ilişkisi.

Başka kaynaklara oranla, daha ilginç olan bilgiler, “kentin şenlendirilmesi” bölümünde, ekonomik bir bakışla kentin imarı ve konut sorunu, dördüncü bölümde, Ankara’ya ulaşan ve buradan geçen yollar (demiryolları ve şoseler/ karayolu) ve dolayısıyla göçmenlerin yerleşimi hakkındaki bilgiler, beşinci bölümde, toprağın ve Ankara ve çevresindeki iklim özelliklerinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin ekonomik bakımdan gözden geçirilmesi ve son bölümde de, “sanayileşme”  sürecinin niteliği (sermaye birikimi, sanayinin devlet özel sektör dağılımı, sanayi kolları vb.) ile ilgili tartışmalar…

Kitap, Ankara üzerine yeni bir kaynak ve göreli az çalışma yapılmış bir alana katkı sağlıyor.

Yazar Akın Atauz
  • Paylaş