Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya
Saracoğlu’nun Ölümü

En nihayetinde toplu bir ses çıkarmaya karar verildiğinde, itirazların başlangıç noktası Saracoğlu’nun Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olduğunun vurgulanması oldu.

"Saracoğlu Mahallesi söz konusu olduğunda toplumsal tepki yine iş işten geçtikten sonra gösterildi."

Ben tüm yapılara, mahallelere baktığımda gördüğüm gibi Saracoğlu'nda da bir yaşam görüyordum, en ıssız zamanında bile. Havuzun çevresinde iki karşılıklı bank. Kimbilir kimler neler konuşmuştu burada oturup. Mahallenin kızları yakışıklı abilerini mi konuşmuştu, yoksa toy erkekler önceki geceki maçın sonucunu mu? Son gidişlerimden birinde ipe dizilmiş mandallar görmüştüm, acaba çamaşırlarını buraya mı asıyorlardı balkonsuz bloklarda oturanlar.

Özetle, Saracoğlu çoktan yok edildi. Yerine yapılacak restorasyon ne kadar nitelikli, bilimsel değerlere dayalı ve özgün duruma yakın olursa olsun, ne kadar anlamlı bir amaç için kullanılırsa kullanılsın; bizim bildiğimiz anlamda Saracoğlu Mahallesi'nin yerinde, ona benzeyen ancak o olmayan bir yığın olacak. O yığında belki bir kısmımızın anılarının, müşterek zamanlarının, Cumhuriyetçi ideallerinin tortusu kalacak; ancak bugün Akaretler'de, Tarlabaşı'nda (pardon Taksim 360'da), Galata'da olduğu gibi. Evet, mülkiyet ilişkileri ve kullanım biçimleri özelinde belki soylulaşmış olacaktır, ancak gerçekte öyle mi olur? Hiç sanmıyorum!

1. Ortak yaşam alanı olarak bırakılmış, süs havuzlu küçük bir park. Burada oynayarak büyüyen ilk çocuklar şimdilerde en az 70 yaşlarında.
2. Mahallenin tarihine dair bir tabela. Aynı adı taşıyan bir ilköğretimokulu da proje kapsamında kapatıldı. Mahalle Milli Kütüphane'nin doğuşuna da tanıklık etmiş, bugün kurucusu Adnan Ötüken'in adıyla anılan bina eski Milli Kütüphane binası.
3. Saracoğlu Mahallesi için kaynak 1926'da kurulan Emlak ve Eytam Bankası tarafından sağlanmış. Banka daha sonra Emlak ve Kredi Bankası ve Emlakbank adını aldıktan sonra kapatılmıştı. Desteklediği projeler arasından Yeni Meclis, Türk Ocağı ve Merkez Bankası binaları gibi anıtsal binaların yanı sıra Bahçelievler ve Ataköy gibi mahalleler de var.
4. Havuzu çevreleyen ortak alana bir kış akşamı perdelerden süzülen zayıf ampul ışığının vurduğunu hayal etmek
5. Saracoğlu Mahallesi bir taraftan Kumrular ve Yahya Galip Caddeleri, diğer yönden Necatibey ve Milli Müdafaa Caddeleri arasında düşük katlı ve görece seyrek yerleştirilmiş yapılardan oluşuyor.
6. 95. Cadde'den Son Sokak'a çıkan patika
7. Restorasyon projesi ile eski halinden eser kalmayacak Saracoğlu.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış